zz

Thursday, December 9, 2010

aku anak Malaysia

titah daripada sultan johor

Ketuanan Melayu lebih sesuai disebut ?kedaulatan Melayu? kerana ia mencakupi kedudukan raja-raja Melayu dan rakyatnya dan bukannya soal antara ?tuan? dan ?hamba?, titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar.

"Ketuanan Melayu merujuk kepada kedaulatan di negeri Melayu dengan kedudukan raja sebagai puncak kerajaan negeri-negeri Melayu,? titah baginda semasa merasmikan Multaqa Ulama Darul Ta?zim di sini hari ini.

Menurut baginda apabila British memberikan kemerdekaan kepada negara ini, mereka menyerahkan semula Tanah Melayu kepada tuannya iaitu raja-Raja Melayu dan rakyatnya.

Ini kerana, awal sebelum kedatangan British dan sebelum kedatangan mana-mana bangsa ke negara ini, telah wujud tuan kepada tanah ini iaitu raja-Raja Melayu dan rakyatnya, titah baginda.

"Sejak dulu lagi, ketika negeri-negeri Melayu belum dijadikan sebuah Persekutuan, raja-raja Melayu dan rakyatnya menerima orang luar sebagi tetamu dan memberikan mereka ruang mencari rezeki serta sama-sama membangunkan Tanah Melayu.

?Apabila sudah menjadi Persekutuan, hak-hak kaum lain terus juga dijaga dan dihormati serta dijamin oleh Perlembagaan,? titah baginda. ?



subjek sejarah 


time tingkatan 1


masuk tingkatan satu ,subjek sejarah amat membosankan. lebih-lebih lagi cikgu yang mengajar subjek sejarah hanya memberi kapur,papan hitam dan buku nota setebal 200 muka surt kepada budak perempuan untuk menulis isi-isi penting dalam setiap bab dalam buku Tingkatan 1.


Sangat bosan. bosan!. bosan!


kebosanan aku tahap gila babi! mana tak nya ayat punya lah panjang. nama tokoh tu pelik! payah nak tulis? payah nak ingat! so aku amik keputusan untuk tidur lelapkan mata. Ada satu minah ini asyik memekak jer! sakit pulak telingar aku nak dengar dia ngomel!


kesimpulannya time tingkatan satu subjek sejarah amat membosankan!




time form 2


sama saja macam tingkatan satu! markah ujian tetap bawah 40!
haha!! salah saper? guru? ohh tidak! maybe sebab kepala otak aku in dah setkan kebosanan aku dalam subjek sejarah.


form 3


form 3 baru ada kesedaran nak belajar subjek sejarah! minat sejarah mc pasang surut! haha! form 3 ini aku suka bab tentera jepun, komunis.. 


nak cerita sikit


memang best! semangat kebangsaan itu memang ada. lagi2 orang melayu yg mula tunjukkan rasa sayang akan negara! semangat kerjasama semakin terserlah apabila masyarakat melayu menerima bangsa cina dan india sebai rakyat malaya(malaysia). dari zaman dulu lagi rakyat melayu telah ada tuan. ketuanan melayu harus di jaga! apa akan jadi pada kerajaan malaysia jika bukan rakyat melayunya yang memimpin?

Loading...