zz

Saturday, December 18, 2010

nak buat novel...

salam semua. iwan cadang untuk tahun 2011 iwan akan buat novel. iwan tahu,nak buat novel bukan senang. so kat nlog inilah iwan nak cuba. tggu saja bab1 pada 2011.
agak2 subjek apa nak buat? kalian nak jalan cerita macam mana?

Thursday, December 16, 2010

minat dan cita-cita


Assalamualaikum. Hey guy. Thanks for visit this blog. Iwan rasa agak lama blog ini tak update. So untuk cerita hari ini ialah iwan nak cerita fasal Minat dan cita-cita..
            Semua manusia mempunyai minat dan cita-cita yang berbeza. Ada manusia yg bercita untuk menjadi doctor, nak jadi polis, bomba dan macam-macam lagi..
Malas ar nak cerita pasal cita-cita manusia ini. Banyak sangat.
            So iwan nak cerita pasal cita-cita iwan.. hmm. Iwan ini jenis manusia yang cepat panas dan berpeluh. Tak tahu kenapa. Kalau time panic apa,mesti berpeluh. Basah juga ar ketiak ini sebb berpeluh. Haha.
            Lagi satu, iwan ini jenis yang suka pakai baju kemeja. Bila iwan tengok Lelaki pakai baju kemeja,tai,kasut hitam nampak hensem. Kat situ lah iwan bayangkan kalau iwan berpakaian macam itu mesti ramai yang nak.
            Netbook pecuma baru jer dapat. Dapat jer netbook iwan belajar menaip. Mula2 menaip msg agak lembab.. tapi pas bape bulan dah laju tau. Haha!! Kalau mengadap laptop 24 jam maybe iwan mampu.
            So berdasarkan ciri2 ini perkejaan apa yang sesuai untuk iwan?

Maybe iwan jadi kejer kat sini……..
Minat…………………..

Semua orang ada minat tersendiri. Macam iwan.
Iwan suka kereta MYvi. Bgi iwan kereta ini comel and nampak bergaya bila memandu. Lagi pun kita mesti sokong barang Malaysia bukan?  Iwan target umur 20 dah dapat myvi. Huhu. Sape sukar myvi, angkat tangan? Haha.
Iwan juga minat muzik Bunkface. Setiap single iwan hafal. Band terbaik dalam Malaysia.

Thursday, December 9, 2010

aku anak Malaysia

titah daripada sultan johor

Ketuanan Melayu lebih sesuai disebut ?kedaulatan Melayu? kerana ia mencakupi kedudukan raja-raja Melayu dan rakyatnya dan bukannya soal antara ?tuan? dan ?hamba?, titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar.

"Ketuanan Melayu merujuk kepada kedaulatan di negeri Melayu dengan kedudukan raja sebagai puncak kerajaan negeri-negeri Melayu,? titah baginda semasa merasmikan Multaqa Ulama Darul Ta?zim di sini hari ini.

Menurut baginda apabila British memberikan kemerdekaan kepada negara ini, mereka menyerahkan semula Tanah Melayu kepada tuannya iaitu raja-Raja Melayu dan rakyatnya.

Ini kerana, awal sebelum kedatangan British dan sebelum kedatangan mana-mana bangsa ke negara ini, telah wujud tuan kepada tanah ini iaitu raja-Raja Melayu dan rakyatnya, titah baginda.

"Sejak dulu lagi, ketika negeri-negeri Melayu belum dijadikan sebuah Persekutuan, raja-raja Melayu dan rakyatnya menerima orang luar sebagi tetamu dan memberikan mereka ruang mencari rezeki serta sama-sama membangunkan Tanah Melayu.

?Apabila sudah menjadi Persekutuan, hak-hak kaum lain terus juga dijaga dan dihormati serta dijamin oleh Perlembagaan,? titah baginda. ?



subjek sejarah 


time tingkatan 1


masuk tingkatan satu ,subjek sejarah amat membosankan. lebih-lebih lagi cikgu yang mengajar subjek sejarah hanya memberi kapur,papan hitam dan buku nota setebal 200 muka surt kepada budak perempuan untuk menulis isi-isi penting dalam setiap bab dalam buku Tingkatan 1.


Sangat bosan. bosan!. bosan!


kebosanan aku tahap gila babi! mana tak nya ayat punya lah panjang. nama tokoh tu pelik! payah nak tulis? payah nak ingat! so aku amik keputusan untuk tidur lelapkan mata. Ada satu minah ini asyik memekak jer! sakit pulak telingar aku nak dengar dia ngomel!


kesimpulannya time tingkatan satu subjek sejarah amat membosankan!




time form 2


sama saja macam tingkatan satu! markah ujian tetap bawah 40!
haha!! salah saper? guru? ohh tidak! maybe sebab kepala otak aku in dah setkan kebosanan aku dalam subjek sejarah.


form 3


form 3 baru ada kesedaran nak belajar subjek sejarah! minat sejarah mc pasang surut! haha! form 3 ini aku suka bab tentera jepun, komunis.. 


nak cerita sikit


memang best! semangat kebangsaan itu memang ada. lagi2 orang melayu yg mula tunjukkan rasa sayang akan negara! semangat kerjasama semakin terserlah apabila masyarakat melayu menerima bangsa cina dan india sebai rakyat malaya(malaysia). dari zaman dulu lagi rakyat melayu telah ada tuan. ketuanan melayu harus di jaga! apa akan jadi pada kerajaan malaysia jika bukan rakyat melayunya yang memimpin?

Saturday, December 4, 2010

Loading...