zz

Saturday, December 18, 2010

nak buat novel...

salam semua. iwan cadang untuk tahun 2011 iwan akan buat novel. iwan tahu,nak buat novel bukan senang. so kat nlog inilah iwan nak cuba. tggu saja bab1 pada 2011.
agak2 subjek apa nak buat? kalian nak jalan cerita macam mana?

Thursday, December 16, 2010

minat dan cita-cita


Assalamualaikum. Hey guy. Thanks for visit this blog. Iwan rasa agak lama blog ini tak update. So untuk cerita hari ini ialah iwan nak cerita fasal Minat dan cita-cita..
            Semua manusia mempunyai minat dan cita-cita yang berbeza. Ada manusia yg bercita untuk menjadi doctor, nak jadi polis, bomba dan macam-macam lagi..
Malas ar nak cerita pasal cita-cita manusia ini. Banyak sangat.
            So iwan nak cerita pasal cita-cita iwan.. hmm. Iwan ini jenis manusia yang cepat panas dan berpeluh. Tak tahu kenapa. Kalau time panic apa,mesti berpeluh. Basah juga ar ketiak ini sebb berpeluh. Haha.
            Lagi satu, iwan ini jenis yang suka pakai baju kemeja. Bila iwan tengok Lelaki pakai baju kemeja,tai,kasut hitam nampak hensem. Kat situ lah iwan bayangkan kalau iwan berpakaian macam itu mesti ramai yang nak.
            Netbook pecuma baru jer dapat. Dapat jer netbook iwan belajar menaip. Mula2 menaip msg agak lembab.. tapi pas bape bulan dah laju tau. Haha!! Kalau mengadap laptop 24 jam maybe iwan mampu.
            So berdasarkan ciri2 ini perkejaan apa yang sesuai untuk iwan?

Maybe iwan jadi kejer kat sini……..
Minat…………………..

Semua orang ada minat tersendiri. Macam iwan.
Iwan suka kereta MYvi. Bgi iwan kereta ini comel and nampak bergaya bila memandu. Lagi pun kita mesti sokong barang Malaysia bukan?  Iwan target umur 20 dah dapat myvi. Huhu. Sape sukar myvi, angkat tangan? Haha.
Iwan juga minat muzik Bunkface. Setiap single iwan hafal. Band terbaik dalam Malaysia.

Thursday, December 9, 2010

aku anak Malaysia

titah daripada sultan johor

Ketuanan Melayu lebih sesuai disebut ?kedaulatan Melayu? kerana ia mencakupi kedudukan raja-raja Melayu dan rakyatnya dan bukannya soal antara ?tuan? dan ?hamba?, titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar.

"Ketuanan Melayu merujuk kepada kedaulatan di negeri Melayu dengan kedudukan raja sebagai puncak kerajaan negeri-negeri Melayu,? titah baginda semasa merasmikan Multaqa Ulama Darul Ta?zim di sini hari ini.

Menurut baginda apabila British memberikan kemerdekaan kepada negara ini, mereka menyerahkan semula Tanah Melayu kepada tuannya iaitu raja-Raja Melayu dan rakyatnya.

Ini kerana, awal sebelum kedatangan British dan sebelum kedatangan mana-mana bangsa ke negara ini, telah wujud tuan kepada tanah ini iaitu raja-Raja Melayu dan rakyatnya, titah baginda.

"Sejak dulu lagi, ketika negeri-negeri Melayu belum dijadikan sebuah Persekutuan, raja-raja Melayu dan rakyatnya menerima orang luar sebagi tetamu dan memberikan mereka ruang mencari rezeki serta sama-sama membangunkan Tanah Melayu.

?Apabila sudah menjadi Persekutuan, hak-hak kaum lain terus juga dijaga dan dihormati serta dijamin oleh Perlembagaan,? titah baginda. ?



subjek sejarah 


time tingkatan 1


masuk tingkatan satu ,subjek sejarah amat membosankan. lebih-lebih lagi cikgu yang mengajar subjek sejarah hanya memberi kapur,papan hitam dan buku nota setebal 200 muka surt kepada budak perempuan untuk menulis isi-isi penting dalam setiap bab dalam buku Tingkatan 1.


Sangat bosan. bosan!. bosan!


kebosanan aku tahap gila babi! mana tak nya ayat punya lah panjang. nama tokoh tu pelik! payah nak tulis? payah nak ingat! so aku amik keputusan untuk tidur lelapkan mata. Ada satu minah ini asyik memekak jer! sakit pulak telingar aku nak dengar dia ngomel!


kesimpulannya time tingkatan satu subjek sejarah amat membosankan!




time form 2


sama saja macam tingkatan satu! markah ujian tetap bawah 40!
haha!! salah saper? guru? ohh tidak! maybe sebab kepala otak aku in dah setkan kebosanan aku dalam subjek sejarah.


form 3


form 3 baru ada kesedaran nak belajar subjek sejarah! minat sejarah mc pasang surut! haha! form 3 ini aku suka bab tentera jepun, komunis.. 


nak cerita sikit


memang best! semangat kebangsaan itu memang ada. lagi2 orang melayu yg mula tunjukkan rasa sayang akan negara! semangat kerjasama semakin terserlah apabila masyarakat melayu menerima bangsa cina dan india sebai rakyat malaya(malaysia). dari zaman dulu lagi rakyat melayu telah ada tuan. ketuanan melayu harus di jaga! apa akan jadi pada kerajaan malaysia jika bukan rakyat melayunya yang memimpin?

Saturday, December 4, 2010

Saturday, November 27, 2010

TRAILER FILEM NGANGKUNG 2010 (HQ)














assalamualikum. hari ini iwan nak cite tentg felim yg baru iwan tengok. haa! wacaah! felim ngangkung. sebelum tu korang baca dulu sinopsis cerita ini!!

‘Ngangkung’ adalah satu perbuatan memuja nombor ekor dengan membawa ‘barang’ untuk dipuja oleh bomoh. Barang tersebut haruslah sesuatu yang susah untuk didapati seperti keris lama, syiling lama dan sebagainya.
Filem ngangkung mengisahkan Azim, seorang pemandu lori yang hidup sederhana di sebuah perkampungan pinggir bandar bersama isteri, Suri dan anak perempuannya.
Azim mempunyai dua orang kawan baik iaitu Tasnim dan Wan. Tasnim dan Wan memang merupakan ‘kaki ekor’ d8an aktiviti mereka memang diketahui oleh isteri masing-masing.
Azim yang pada asalnya tidak pernah menghiraukan aktiviti rakan-rakannya akhirnya terpengaruh juga kerana desakan dan kesempitan hidup. Ditambah pula dengan kejayaan Tasnim mengubah gaya hidup setelah berjaya memenangi nombor ekor hasil ngangkung.
Bermula dengan hanya untuk melihat, kian hari Azim semakin seronok mengikut Tasnim dan Wan walaupun secara senyap tanpa pengetahuan Suri. Pelbagai cara dan berbagai jenis bomoh mereka jumpa demi mendapatkan nombor untuk mereka beli.
Pelbagai kejadian seram dan lucu terjadi sepanjang mereka mengangkung. Perubahan ketara dalam hidup Azim berlaku apabila dia terlibat secara lebih serius sehingga mengabaikan keluarga akibat taksub untuk mendapatkan nombor ekor. Begitu juga dengan Tasnim dan Wan. Sehingga satu hari berlaku kejadian yang benar-benar mengubah hidup mereka. Apakah kesudahan hidup mereka?
Dan berjayakah mereka mendapatkan apa yang mereka hajati? Segalanya terjawab dalam “NGANGKUNG”. Sebuah lagi filem komedi seram terbitan Metrowealth (MIG).
Tok… Anak cucu mintak nombor ekor boleh?



























dalam felim ini ada pengajaran tersendirinya!
cointohnya.
1: jangan berjudi. padahnya keluarga jadi berantakkan.
2: jangan buang bayi. dosa!


so bgi korang tak tgk,cpt2 tgk okey!!






١٤. سورة إبراهيم, مكية, 52 آية

assalamualikum. hye korang semua.. iwan tak dapat cerita panjang lebar sekarang sbb hari ini nak tgk felim Ngangkuk. haa. iwan pun tak tahu best ke tak cite tu. so nanti iwan bgi tahu lah yea! iwan ada dapt terjemahan ayat-ayat alquran. so korang baca ler!!



١٤. سورة إبراهيم, مكية, 52 آية



بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
الر ۚ كِتٰبٌ أَنزَلنٰهُ إِلَيكَ لِتُخرِجَ النّاسَ مِنَ الظُّلُمٰتِ إِلَى النّورِ بِإِذنِ رَبِّهِم إِلىٰ صِرٰطِ العَزيزِ الحَميدِ ﴿١﴾ اللَّهِ الَّذى لَهُ ما فِى السَّمٰوٰتِ وَما فِى الأَرضِ ۗ وَوَيلٌ لِلكٰفِرينَ مِن عَذابٍ شَديدٍ ﴿٢﴾ الَّذينَ يَستَحِبّونَ الحَيوٰةَ الدُّنيا عَلَى الءاخِرَةِ وَيَصُدّونَ عَن سَبيلِ اللَّهِ وَيَبغونَها عِوَجًا ۚ أُولٰئِكَ فى ضَلٰلٍ بَعيدٍ ﴿٣﴾ وَما أَرسَلنا مِن رَسولٍ إِلّا بِلِسانِ قَومِهِ لِيُبَيِّنَ لَهُم ۖ فَيُضِلُّ اللَّهُ مَن يَشاءُ وَيَهدى مَن يَشاءُ ۚ وَهُوَ العَزيزُ الحَكيمُ ﴿٤﴾ وَلَقَد أَرسَلنا موسىٰ بِـٔايٰتِنا أَن أَخرِج قَومَكَ مِنَ الظُّلُمٰتِ إِلَى النّورِ وَذَكِّرهُم بِأَيّىٰمِ اللَّهِ ۚ إِنَّ فى ذٰلِكَ لَءايٰتٍ لِكُلِّ صَبّارٍ شَكورٍ ﴿٥﴾

pertejemahan dalam bahasa inglish
IN THE NAME OF GOD, THE MOST GRACIOUS, THE DISPENSER OF GRACE
(1) Alif. Lām. Rā. A DIVINE WRIT [is this – a revelation] which We have bestowed upon thee from on high in order that thou might bring forth all mankind, by their Sustainer’s leave, out of the depths of darkness into the light: onto the way that leads to the Almighty, the One to whom all praise is due (2) to God, unto whom all that is in the heavens and all that is on earth, belongs. But woe unto those who deny the truth: for suffering severe (3) awaits those who choose the life of this world as the sole object of their love, preferring it to [all thought of] the life to come, and who turn others away from the path of God and try to make it appear crooked. Such as these have indeed gone far astray! (4) AND NEVER have We sent forth any apostle otherwise than [with a message] in his own people’s tongue, so that he might make [the truth] clear unto them; but God lets go astray him that wills [to go astray], and guides him that wills [to be guided] – for He alone is almighty, truly wise. (5) And [thus], indeed, have We sent forth Moses with Our messages [and this Our command]: "Lead thy people out of the depths of darkness into the light, and remind them of the Days of God!" Verily, in this [reminder] there are messages indeed for all who are wholly patient in adversity and deeply grateful [to God].

pertejemahan dalam bahsa melayu
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
(1) Alif, laam raa. (Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu supaya kamu mengeluarkan manusia dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dengan izin Tuhan mereka, (yaitu) menuju jalan Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji. (2) Allah yang memiliki segala apa yang di langit dan di bumi. Dan celakalah bagi orang-orang kafir karena siksaan yang sangat pedih.(3) (yaitu) orang-orang yang lebih menyukai kehidupan dunia daripada kehidupan akhirat, dan menghalang-halangi (manusia) dari jalan Allah dan menginginkan agar jalan Allah itu bengkok. Mereka itu berada dalam kesesatan yang jauh. (4) Kami tidak mengutus seorang rasul pun, melainkan dengan bahasa kaumnya, supaya ia dapat memberi penjelasan dengan terang kepada mereka. Maka Allah menyesatkan siapa yang Dia kehendaki, dan memberi petunjuk kepada siapa yang Dia kehendaki. Dan Dia-lah Tuhan Yang Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana. (5) "Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Musa dengan membawa ayat-ayat Kami, (dan Kami perintahkan kepadanya): ""Keluarkanlah kaummu dari gelap gulita kepada cahaya terang benderang dan ingatkanlah mereka kepada hari-hari Allah"". Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi setiap orang penyabar dan banyak bersyukur."

muzik aku suka/like(you and me)



Bunkface- aku suka muzik band ini sejak aku dengar lagu situasi. bagi aku lagu situasi itu sangat best and lagu itu menaikkan semangat aku! lepas lagu situasi,mucul lagu revolusi,lepas tu prom Queen,pastu extravaganza,skrg aku layan lagu You And Me.

bawah ini pic artis or band yang aku suka!!


bunkface

liyana Jasmay. aku minat dia sejak tengok Papadom. lagu di apun aku suka. bila tengok kelicahan dia. cuma aku kecewa bila dia nyanyi secara live! huhu!! btw aku suka liyana jasmay.......


                                
lisa surihani juga aku minat. cantik bukan



pic ini pelakon Vampire diaries. aku suka cerita ini. mendebarkan! banyak konflik yg aku suka!

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/t8tdJlNZDwk?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/t8tdJlNZDwk?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>



Loading...